Гепатит А - це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг. Вірус гепатиту А передається:

  • внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • через недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури - протягом тижня. ВГА гине через 5 хв кип’ятіння.

Серед факторів ризику гепатиту А:

  • погані санітарні умови;
  • відсутність очищеної води;
  • вживання наркотичних речовин;
  • проживання з інфікованою людиною;
  • сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А;
  • поїздки в район з високою епідемічністю.

Симптоми гепатиту А та інкубаційний період

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів:

  • слабкість та втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця.

Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.

Профілактика гепатиту А

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту - це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила:

  • миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
  • вживання лише кип’яченої води;
  • миття овочів та фруктів.

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Придбати її можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах. Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!