Гепатит А - це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг. Вірус гепатиту А передається:
- внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
- через недотримання особистої гігієни;
- у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.
Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури - протягом тижня. ВГА гине через 5 хв кип’ятіння.
Серед факторів ризику гепатиту А:
- погані санітарні умови;
- відсутність очищеної води;
- вживання наркотичних речовин;
- проживання з інфікованою людиною;
- сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А;
- поїздки в район з високою епідемічністю.
Симптоми гепатиту А та інкубаційний період
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.
Серед найпоширеніших симптомів:
- слабкість та втомлюваність;
- підвищення температури тіла;
- втрата апетиту;
- діарея;
- блювота;
- неприємні відчуття в животі;
- важкість у правому підребер’ї;
- потемніння сечі;
- жовтяниця.
Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
Профілактика гепатиту А
Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту - це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.
Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила:
- миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
- вживання лише кип’яченої води;
- миття овочів та фруктів.
Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Придбати її можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах. Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!